Co je to cheesecake a jak si připravit jeho čokoládovou alternativu
Cheesecake je jemný dezert, který spatřil světlo světa na řeckém ostrově Samos, odkud se dostal do Ameriky, kde patří dodnes mezi nejoblíbenější dezerty, je nejen velmi lahodný, ale také skvěle zasytí, takže může být dobrým tipem na snídani nebo svačinku.
Co je to cheesecake?
Cheesecake se skládá ze dvou, někdy tří vrstev, základ tvoří spodní vrstva – krusta tvořená z rozdrcených sušenek a másla, další vrstva se skládá z krému obsahujícího tvaroh nebo krémový sýr, cukr a vejce, někdy přichází na řadu třetí, ozdobná vrstva, která je vytvořena z polevy nebo ovoce.
Klíčem k vytvoření výborného cheesecake je konzistence a chuť, která by měla být smetanově hebká, jemná, krémová a delikátní. Dobrý tip: nepoužívejte odtučněné mléčné výrobky, absence tuku má nepříznivý vliv na výslednou konzistenci. A tady je pár tipů na úžasné cheesecake pro mlsné jazýčky:
Recept na čokoládový cheesecake s polevou
Suroviny
Na korpus: 200 g cereálních čokoládových sušenek, 70 g másla, špetka mletého kardamonu, špetka mleté skořice
Na náplň: 600 g mascarpone, 200 g kvalitní hořké čokolády, 140 g moučkového cukru, trochu sladké smetany, 200 g kvalitní čokoládové polevy
Postup přípravy
V míse smíchejte podrcené sušenky s rozpuštěným máslem a kořením a směs rozložte do dortové formy vyložené pečícím papírem, vše dejte do chladničky ztuhnout. V míse rozmíchejte mascarpone s moučkovým cukrem a rozpuštěnou hořkou čokoládou. Pokud je směs moc tuhá, můžete přidat trochu sladké smetany.
Krém rovnoměrně rozetřete na vychlazený korpus a nechte ztuhnout. Polevu rozpusťte ve vodní lázni, koláč uvolněte z formy a polijte ho vlažnou polevou, ozdobte hoblinkami z hořké čokolády, poté nechte cheesecake v ledničce, nejlépe do druhého dne. Můžete si být jisti, že tento báječný dezert vám dlouho nevydrží, výborně chutná malým i velkým mlsounům.