Jak vybrat správnou termosku?

Termosku se vyplatí mít doma. Není to jen společník na cesty zmrzlou zimní přírodou, ale také je to skvělý společník na svahy nebo na cestu do práce. Můžeme v termoskách nosit jak čaje, tak kávu nebo svařák či jiné horké nápoje, které zůstanou dlouho teplé. Tedy jen za předpokladu, že vybereme vhodnou termosku, která bude zároveň kvalitní. Jenže jak takovou termosku vybrat v množství, které se nám na trhu nabízí? 

O úkolu termosky není pochyb. Má ponechat tekutinu, kterou do ní nalijete, v horkém stavu. Nejčastěji mívají termosky objem půl litru nebo jednoho litru, ale najdeme také ty, které mají objem až dva litry. Termosky mají většinou šroubovací uzávěr nebo zaklikávací, ovšem mezi uživateli termosky je populárnější první z nich, jelikož druhý typ uzávěru často teče.  

Při výběru termosky vsaďte na praktičnost 

Jelikož se na trhu najde aktuálně mnoho typů termosek, je těžké vybrat jednu z nich. Při výběru byste měli klást důraz především na praktičnost. Důležité je, aby se termoska dobře vymývala, jinak začne po nějaké době zapáchat. Stejně tak byste neměli volit termosku s příliš úzkým hrdlem, to je pak problém při nalévání nápojů.  

Potřebujete termosku na jídlo nebo na pití? 

Málokdo si uvědomuje, že termosky lze koupit jak na jídlo, tak na pití. To, jak si vybrat termosku na pití, jsme si již prozradili. Jenže jak vybrat správnou termosku na jídlo? Těmto termoskám na jídlo se říká termomísa nebo termohrnec, většinou mají zacvakávací víko. Oblíbené jsou hlavně menší modely, které se hodí na svačiny nebo na přípravu dětské stravy.  

Termomísy můžete vybírat podle toho, jak dlouho potřebujete teplotu uchovat. Plastové mísy uchovají teplotu až osm hodin, kovové pak klidně až šestnáct hodin. Pak existují ještě titanové, které udrží teplotu i déle než čtyřiadvacet hodin.